Naar inhoud

Praktisch

Team Noord-Zuid

Diestseweg 146
2440 Geel


tel. 014 56 68 35
gelijke.kansen@geel.be

Geel is een Fair Trade Gemeente

Fair Trade Gemeente

FairTradeGemeente is een titel die aangeeft dat de gemeente en haar inwoners Fair Trade en lokale duurzame landbouw een warm hart toe dragen en er ook effectief werk van maken. Geel heeft reeds jaren die titel!

 

Een gemeente moet hiervoor voldoen aan 6 criteria:

  1. Het lokale bestuur steunt en promoot Fair Trade. Met woorden, en met daden.
  2. Minstens 2 fairtradeproducten zijn beschikbaar in de plaatselijke winkels. En in de horeca worden ze geserveerd.
  3. Lokale scholen, bedrijven en organisaties gebruiken fairtradeproducten en helpen de kennis en betrokkenheid te vergroten.
  4. Een goede media-strategie houdt de campagne lang in het nieuws. Zo voelt iedereen (inwoners, handelaars, organisaties) zich gewaardeerd voor zijn engagement.
  5. Een lokale trekkersgroep neemt het initiatief om de titel te behalen en zorgt voor continuïteit. 
  6. Met een nieuw initiatief promoot de gemeente lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten.
  7. Op die manier werken lokale overheden, winkels, horecazaken, scholen, bedrijven, organisaties en individuele burgers mee aan een meer rechtvaardige Noord-Zuid verhouding. Met eerlijke handel voor de kleinschalige producent in het Zuiden en duurzame landbouw voor de producent in onze eigen streek. Het model is een gezamenlijk initiatief van 11.11.11, Max Havelaar, Oxfam-Wereldwinkels en Vredeseilanden.

Jaarlijks organiseert de Geelse trekkersgroep verschillende activiteiten, doen we mee aan campagnes, maken we contact met handelaars, scholen, bedrijven en ijveren we voor Fair Trade in elke hoekje van Geel. Wil je graag mee de handen uit de mouwen komen steken? Contacteer ons dan via gelijke.kansen@geel.be of bel ons 014 56 68 35. Van harte welkom!

 

Meer informatie over Fair Trade Gemeente? www.fairtradegemeenten.be

 

 

Fair Trade on Board

Wat is de Week van de Fair Trade?

 

De Week van de Fair Trade is een jaarlijkse campagne die fair trade en fairtradeproducten in de kijker zet in heel het land. Zowel op nationaal niveau met een algemene campagne, als op lokaal vlak met activiteiten in jouw buurt. In heel België worden er 10 dagen lang activiteiten georganiseerd die je op een leuke manier laten kennismaken met eerlijke handel en eerlijke producten. Ook in Geel!

 

Voor meer informatie over Week van de Fair Trade: www.weekvandefairtrade.be